Healthy Surinaamse bonen, kip met rijst

De Surinaams Bruine bonen met kip en rijst, omtoveren in een gezonde variant. Tuurlijk kan dat! Gewoon wat ongezonde dingen er uit en deze vervangen met gezonde producten. Niet zo moeilijk toch!

Ingredienten Healthy Surinaamse bonen, kip met rijst

Benodigdheden:

75g quinoa
150 gr kipfilet
3 kleine blikjes zwarte bonen
8 stuks cherry tomaatjes
1 rode ui
3 teentjes knoflook
Klein stukje madame-jeanette
1 magie blok
2 theelepels Kurkuma
Witte en zwarte peper
Gemalen komijnzaad
1 eetlepel olijfolie .

Bereiding

De quinoa kook je volgend de aanwijzingen met een beetje kurkuma. Dit geeft een mooie kleur aan de kurkuma.

De knoflook, madame-jeanette en magie blok stamp je fijn in een vijzel. Alle andere ingrediënten snij je fijn.

Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit de ui en tomaat tegelijk. Als het te droog word en aanbrand kan je er vocht ( water) bij doen. Maar dat hoeft niet. De tomaten zouden genoeg vocht moeten afgeven.

Roer dit en doe vervolgens de gestampte knoflookpasta erbij. Dit roer je ook. Doe wat zwarte peper, kurkuma en heel klein beetje gemalen komijn erbij. Laat dit twee min sudderen op laag vuur. Daarna doe je de kip erbij. Kookt dit tot het gaar is. Als laatst nog de bonen erbij. 5 min koken en enjoy.

Veranderingen die ik heb aangebracht is

  • Rijst vervangen door quinoa.
  • I.p.v zonnebloemolie heb ik olijf olie gebruikt. Ook de hoeveelheid heb ik heel erg verminderd. Hierdoor kan je eten sneller droog worden maar tomaten geven heel veel vocht af. En als het alsnog te droog wordt is water een goede oplossing. Aan de smaak zal je niks merken.
  • Ik kies voor kipfilet I.p.v kippenpoten met vel.
  • Dit komt meer omdat ik lui ben. Kipfilet is gewoon sneller klaar. En er zit geen vel eraan.
  • De verhouding van bonen en kip is ook anders. Meestal is er meer kip dan bonen. Nu heb je meer bonen dan kip. Meer groente zorgen voor een verzadigd gevoel.

Try it, en laat me weten wat je van de gezonde Surinaamse bruine bonen met kip vind. Tuurlijk is het nooit zo lekker als de echte bruine bonen met kip, i know that!