De anatomie van je immuunsysteem!

In deze bizarre tijden is het belangrijk dat we heel goed op onze gezondheid letten. Voeding kan hier heel goed bij helpen. Hieronder leg ik kort maar krachtig uit hoe de immuunsysteem werkt en waar het zit. Daarnaast heb ik een paar voedingsmiddelen voor je uitgediept die je kan helpen om jouw immuunsysteem een boost te geven.
Je immuunsysteem bestaat uit verschillende onderdelen die elk zijn eigen specialiteit heeft en eigen vaardigheden hebben. Dit bevind zicht op vier plekken in je lichaam:
– Het beenmerg
o Produceert vrijwel alle immuunsysteem in je lichaam en gebruikt daarvoor stamcellen.

– The Thymusklier
o Hier bevindt zich speciale immuuncellen dat T-cellen wordt genoemd en is eigenlijk alleen actief van je geboorte tot de puberteit. Dan worden ze gevormd en een voorraad van
aangelegd.

– De milt en lymfeknoppen
o Produceert B-cellen en antilichamen die bacteriën en virussen herkennen. Als deze het lichaam binnen dringen. Wanneer de milt operatief verwijderd is, zijn deze mensen extra
kwetsbaar voor infecties en reageren minder goed op vaccin. Zonder milt kan je namelijk geen antilichamen maken.

– De darmen
o Dit is essentieel voor de relatie tussen jouw voedingspatroon en je immuniteit. Wat je eet bepaalt voor hoever jij je immuniteit kan beïnvloeden doormiddel van jouw
eetgewoontes. Vooral nu is dit belangrijk!

Je immuunsysteem is eigenlijk opgedeeld in twee delen. Een die snel werkt en een die langzaam werkt. Het snelle aangeboren immuunsysteem wordt ingezet als je een allergische reactie of ontsteking hebt. Het trage complexere immuunsysteem doet er ongeveer een week over en is zeer fijn afgestemd zodat deze zich kan richten op specifieke indringers, wat volgens mij lijkt op het coronavirus. Ze zijn erg belangrijk om onze gezondheid in stand te houden.
Hieronder vertel ik meer over welke voedingsmiddelen je kan inzetten om je beter te beschermen tegen deze indringers. Maar mocht je het coronavirus hebben. Richt je niet alleen op deze voedingsmiddelen. Laat een dokter of arts je helpen. Dit is vooral bedoeld voor mensen die het nog niet hebben en door middel van voeding zich gezond willen eten.

PADDENSTOELEN

Witte champignons zijn een goede bron van bioactieve stoffen, waaronder bèta-glucaan, een voedingsvezel die de immuniteit stimuleert. Het eten van champignons activeert de darmen die het immuunsysteem aanzet tot productie van antilichamen. De antilichamen komen vervolgens via het bloed in het slijmvlies terecht, waar zij speeksel afgescheiden.
Maar culinaire paddenstoelen zoals shiitake, maitake, enoki, cantharel en oesterzwam kunnen het immuunsysteem ook activeren.
Daarnaast zijn gezond omdat ze calorie- en vetarm zijn en rijk aan mineralen, vitaminen en vezels zijn. Er komen vooral veel Vitamine B2, Vitamine B3, foliumzuur, kalium en fosfor.
– Vitamine B2,( riboflavine) speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 draagt bij aan de bescherming van de cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade.

– Vitamine B3 (niacine) speelt het een rol bij de aanmaak van vetzuren – die weer goed zijn voor hart en bloedvaten, het geheugen en concentratie. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.

– Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen. Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

– Calium geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is verder onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. Daarnaast draagt het bij aan de energievoorziening van onze lichaamscellen.

– Fosfor geeft stevigheid aan het skelet. Ook is het mineraal betrokken bij de energievoorziening van het lichaam en maakt het deel uit van het DNA. Verder is fosfor nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling.

Eet dus lekker veel champignons. Ik vind ze heerlijk in mijn omelet. Maar je kan het ook lekker in aan je pasta toevoegen. Of gebakken door een salade doen.

KNOFLOOK

Knoflook bevat krachtige bioactieve stoffen zoals apigenine die het immuunsysteem beïnvloeden. Vooral bij griep en verkoudheidsverschijnselen is dit zeer effectief. En ben je minder moe zodat je harder kan werken.
We krijgen ongewenst allemaal zware metalen binnen. Bij een hoge dosis kunnen de zwavelverbindingen in knoflook je lichaam beschermen tegen orgaanschade door gif van zware metalen.
Er zitten stofjes in die ontstekingen tegen gaan waardoor het cholesterolwaardes te hoog worden. Maar dit geldt alleen voor rauwe knoflook. Maak daarom zelf je pesto zodat de knoflook ongebakken blijft.
Knoflook kan ook goed helpen bij een te hoge bloeddruk. Deze ontspant en vergroot de bloedvaten in je lichaam. Tegelijkertijd verbetert het de bloedcirculatie wat allemaal bloed verlagend werkt.
Knoflook is goed voor de huid en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van de medische aandoening psoriasis. Er zitten veel ontstekingsremmende stoffen in.
Zelf bij haaruitval is knoflook jouw antwoord. Wrijf dit over je hoofdhuid en het verbeterd direct de bloedcirculatie en worden de haarwortels beter gevoed. Helaas kan je genetische haaruitval hiermee niet beïnvloeden.

BROCCOLIKIEMEN

Broccoli bevat het krachtige bioactieve sulforafaan, dat het immuunsysteem activeert. Broccolikiemen bevatten tot wel 100 maal zoveel sulforafanen dan en volgroeide broccoli. Deze kiemen smaken wanneer je goed kauwt erg naar broccoli. Dit is belangrijk, want dan bijt je de celwand stuk waardoor de enzym myrosinase vrijkomt. Dit helpt om het inactieve stof sulforafaan te activeren.
Dit hebben ze getest bij de griepvirus. Na al 4 dagen ontdekte zij dat het de NK-cellen (Naturalkillercellen) een krachtige werking had. Ze hadden minder van de griepvirus in de cellen die in de neus achter bleef en werd aangetoond dat kun indringers effectief indringers verwijderde. Met andere woorden, het eten van broccolikiemen kan de reactie van je immuunsysteem tegen het griepvisus versterken. Zou het ook tegen de coronavirus versterken? Ik ga het in ieder geval proberen.
Broccolikiemen kan je heerlijk in je salade doen. Dit kan je gewoon rauw eten. Maar op een broodje gezond zijn ze ook heerlijk. Het voegt een sterke kruidige smaak toe.
Ook bevat broccolikiemen veel vitamine C, wat je nodig hebt voor een goede weerstand, en vitamine E, dat je cellen beschermt.

OLIJFOLIE

Dat olijfolie gezond is, wisten we al. Maar dat het daarnaast ook nog het immuunsysteem versterkt! Hydroxytyrosol, eleocanthal en oliezuur zijn de bioactieve stoffen in olijfolie die hiervoor zorgt. Hierdoor worden te T-cellen (afweercellen van het immuunsysteem) beter geactiveerd. Bij onraad grijpen ze in door geïnfecteerde cellen of tumorcellen uit te schakelen.
Hydroxytyrosol zorgt er voor dat ontstekingen tempert en remt het de reactie van het lichaam op allergenen. Niet alle olijfolie zijn hetzelfde en hebben allemaal een hoge gehalte van hydroxytyrosol. Picual Olijfolie bevalt het meeste hydroxytyrosol en heeft een hoge weerstand tegen oxidatie. Hierdoor is de olie heel stabiel en goed bestand tegen hoge temperaturen. Door de stabiliteit is de olie ook geschikt voor het conserveren van rauw of gekookt voedsel.
Ook bestaat olijfolie voor ongeveer 70% voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Vitamine E kan je niet zelf maken maar heb je wel nodig. Het speelt een grote rol bij aanmaan van rode bloedcellen en het in stand houden van spier – en ander weefsel. Ook beschermd het de cellen tegen beschadigingen voor oxidatie van onverzadigde verzuren. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

CRANBERRY SAP

Dat cranberry sap goed was om ontstekingen in de urinewegen op te sporen en zo blaasinfecties te voorkomen, wisten we al. Dit drankje is zo krachtig dat het binnen een dag er al voor kan zorgen dat je geen last meer heb van blaasontsteking.
Maar daarnaast heeft cranberry sap ook een positief effect op de gamma-delta-T-cellen. Deze cellen zitten in de binnen bekleding van de darmwand en andere slijmvliezen van het lichaam, waaronder het urinewegen Gamma-delta-T-cellen reageren als eerst op bacteriën en virussen die de slijmvliezen proberen binnen te drinken en om hierdoor ook het immuunsysteem e versterken.
Ook produceert het drinken van cranberry meer interferon-gamma, een chemisch signaalstof die in het geval van infecties de immuunrespons versterkt waardoor je minder vatbaar ben voor infecties. Het is dus niet alleen goed voor je immuunsysteem in je blaas maar ook voor de rest van je lichaam.
Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen. Zo zit er bijvoorbeeld koper, mangaan, ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Dit hebben we nodig om goed te kunnen functioneren want mineralen transporteren zuurstof en energie. Mineralen zijn verder goed voor onze hersenen, botten en ons zenuwstelsel.
Ook niet onbelangrijk en wat we vooral nu nodig hebben is dat er in cranberries tryptofaan zit. Dit is een aminozuur dat het een voorloper op serotonine is. Het is bewezen dat het eten van voedingsmiddelen met tryptofaan de productie van serotonine verhoogt en dat je je daardoor mentaal beter gaat voelen. Ook is dit goed voor onze hersenen en verbetert het ook ons geheugen.