Surinaams bruine bonen omtoveren?
Ingredienten bruine bonen
75g quinoa
150 gr kipfilet
3 kleine blikjes zwarte bonen
8 stuks cherry tomaatjes
1 rode ui
3 teentjes knoflook
Klein stukje madame-jeanette
1 magie blok
Kurkuma
Witte en zwarte peper
Gemalen komijnzaad
1 eetlepel olijfolie
Bereiding Surinaams bruine bonen
– De knoflook, madame-jeanette en magie blok stamp je fijn in een vijzel.
Alle andere ingrediënten snij je fijn naar eigen wens.
– Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit de ui en tomaat tegelijk, als het te droog word en aanbrand kan je er vocht ( water) bij doen.
Maar dat hoeft niet, de tomaten zouden genoeg vocht moeten afgeven.
– Roer dit en doe vervolgens de gestampte knoflookpasta erbij. Dit roer je ook.
– Doe wat zwarte peper, kurkuma en heel klein beetje gemalen komijn erbij.
– Laat dit twee min sudderen op laag vuur.
– Daarna doe je de kip erbij. Kookt dit tot het gaar is. Als laatst nog de bonen erbij, 5 min koken en klaar is biby of jij?
Veranderingen die ik heb aangebracht zijn:
– rijst vervangen door quinoa.
– in plaats van zonnebloemolie heb ik olijf olie gebruikt (ook de hoeveelheid heb ik heel erg verminderd. Hierdoor kan je eten sneller droog worden maar tomaten geven heel veel vocht af. En als het alsnog te droog wordt is water een goede oplossing. Aan de smaak zal je niks merken.
– Ik kies voor kipfilet i.p.v kippenpoten met vel. Dit komt meer omdat ik lui ben. Kipfilet is gewoon sneller klaar en er zit geen vel eraan.
– De verhouding van bonen en kip is ook anders. Meestal is er meer kip dan bonen, nu heb je meer bonen dan kip. Meer groente zorgen voor een verzadigd gevoel.
Try it, en laat me weten wat je van de gezonde Surinaamse bruine bonen met kip vond!