Ochtendroutine

Ochtendroutine


Hoe word jij ’s ochtends wakker? Heb je voldoende geslapen, zodat je uitgerust bent om je geweldige dag te beginnen? Of ben je zo uitgeput, zodat je eerst nog vijf bakken koffie moet, voordat je aanspreekbaar ben. Slaap wordt erg onderschat en is heel belangrijk voor onze gezondheid. Om dit te kunnen bevorderen, kan een gestructureerde ochtendroutine heel effectief zijn. Niet zomaar een ochtendroutine, je moet er wel wat voor doen.

Er zijn vele beroemdheden die claimen baat te hebben bij eerder opstaan en eerst tijd voor zichzelf te nemen, voordat zij aan hun dag beginnen. De Miracle Morning, the 5am club, Early risers; ze zijn niet voor niets in het leven geroepen. Oprah Winfrey, Bill Gates, Tony Robbins, Richard Branson en Michelle Obama doen hieraan mee. Men voelt zich productiever, gelukkiger, energieker, ervaart minder stress en kan aan betere relaties werken, zowel persoonlijke relaties als op de werkplek. Welke probleem je ook wilt oplossen, ochtendroutines lijken daarvoor het antwoord te zijn.

 

“Waarom plannen we dan niet elke dag een me-time in?”

Door af en toe een me-time in te plannen laden we op. Hoe vaak gebeurt het dat we een dagje sauna met massage pakken of de hele dag gaan shoppen, zodat we er weer voor een langere periode er tegenaan kunnen? Waarom plannen we dan niet elke dag een me-time in? Vraag je af hoe jij je voelt als je thuiskomt van een drukke werkdag. Heb jij nog zin om iets te ondernemen? Doe je niet alleen het hoognodige, zodat je weer naar bed kunt om op te laden voor de volgende drukke dag? Hoe vaak komt het voor dat je met jezelf afspreek om daarna nog iets te doen, maar dat je dat toch opschuift naar een volgende dag? Van af en toe een me-time ben je zo weer opgeladen en kun je er weer voor een langere tijd tegenaan. Je hoeft niet te wachten tot je helemaal uitgeput raakt en je weer tegen jouw dagelijkse routine aanhikt.

Waarom je dit in de ochtend doet en niet in de avond is omdat je in de avond vaak al uitgeteld bent doordat je alle energie al aan alle andere dingen hebt besteed zoals werk, huishouden, kinderen, boodschappen en alles wat jij nog meer op je to-do-list hebt staan. In de ochtend ben je juist uitgerust, omdat je een lange nacht hebt kunnen opladen. Je ben op je fitst en je hebt al je energie nog. Waarom zou je deze energie niet vermenigvuldigen, zodat jij meer uit jezelf en uit je dag kunt halen, je niet continu moe voelt en niet meer na een lange werkdag op de bank ploft.

Hoe ziet zo een ochtendroutine uit? Nee, geen koffie zetten en voor de buis naar het nieuws kijken. Je werkt aan jezelf, aan je mindset, doet aan selfcare en werkt aan je ontwikkeling. Hier een opsomming van waar een ochtendroutine uit kan bestaan (Bron: Miracle Morning van Hal Elrod):

– Meditatie
– Visualisatie
– Affirmaties
– Dagboek bij houden of opschrijven waar je dankbaar voor bent
– Lezen
– Sporten

“Je kunt het invullen zoals jij het wilt.”

Zo’n lijst kun je naar eigen inzicht aanpassen. En je hoeft hier ook niet 6uur eerder voor op te staan. Als je aan elk element tien minuten besteedt, dan hoef je maar een uurtje eerder op te staan. En als je er maar vijf minuten aan besteedt, maar een half uurtje. Zoals ik eerder zei: “Je kunt het invullen zoals jij het wilt.” Als je aan het ene element vijf minuten wilt besteden en aan het andere vijftien, dan is dat ook goed. Maar als je alles lekker uitgebreid wilt doen en er twee uur voor uit wilt trekken, dan is dat ook goed. Voel je bij een bepaald element niks en sla je die liever over, doe dat dan gerust. Jij kunt zelf bepalen hoe je dit vorm geeft. Maar voer op zijn minst drie elementen uit. Meditatie is er wel een die erin moet blijven, omdat je er veel baat bij hebt. Valt mee toch? Het is de moeite waard om het een weekje uit te proberen. Kijk dan hoe jij je voelt. Is het niks voor jou, dan heb je het op zijn minst geprobeerd.

Ik snap dat je overweldigd wordt door de hele opsomming, daarom wil ik je nog wel even door alle elementen heen leiden. Want het is zoveel simpeler dan hier staat opgesomd.

“Niet nadenken en goed op je ademhaling letten, dat is alles wat je hoeft te doen.”

Meditatie
Niet nadenken en goed op je ademhaling letten, dat is alles wat je hoeft te doen. In het begin is het onwennig en zullen er vele gedachtes door je hoofd spoken. Maar hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt en hoe rustiger je hoofd wordt. De ene dag gaat het beter dan de andere dag, maar laat je daar niet door ontmoedigen.
Je ademt diep in door je neus, houdt dit even vast en adem dan uit door je mond. Adem vanuit je buik, zodat je meer zuurstof tot je kunt nemen. Fijn is dit als je wat ruime kleren aan hebt en je ogen erbij sluit, wat schemerlichten aan hebt staan en eventueel wierrook aansteekt.

Visualisaties
Ik weet zeker dat ook jij doelen voor jouw leven hebt. Jij hebt echt wel bedacht wat je nog wilt bereiken of hoe je er later bij wilt zitten. Maak dit concreet en beeldend en ga er in stilte over dromen. Met je ogen gesloten roept dit hele mooie beelden op en ook zeker wel een glimlach op je gezicht. Dit is visualisatie! Door te visualiseren ben je nog meer gedreven deze doelen te bereiken. Ook gaat jouw energie op een bepaalde frequentie zitten, waardoor je dit makkelijker aantrek. De law of attraction! Dit is niet iets wat je hoeft te geloven, maar het brengt je zeker wel tot een positieve mindset. En een positieve mindset zorgt er vaak voor dat je productief wordt en aan je doelen wilt werken.

Affirmaties
Elke persoon heeft onzekerheden of houdt te weinig van zichzelf. Je kunt overigens nooit te veel van jezelf houden, behalve als dit in arrogantie uitmondt. Bedenk vijf dingen die je wilt bereiken, wie je wilt zijn, wat je wilt doen om jouw leven te verbeteren of hoe je over jezelf zou willen denken. Dit kan over jouw persoonlijkheid gaan, maar ook hoe je in het leven wilt staan. Vorm dit om in een affirmatie. Dit wordt altijd in een positieve context beschreven, waarbij je de nadruk legt op wat je wel wilt en niet op wat je niet wilt. Een affirmatie formuleer je altijd alsof het nu zo is.
Stel, je wilt meer van je zelf houden en je ben erg onzeker. Dan is een goede affirmatie: “Ik hou van mezelf en ik sta zelfverzekerd in het leven.”

“Kun je het oplossen of niet? Los het op of let it go.”

Dagboek bij houden of dankbaarheid formuleren
Dingen van je afschrijven is altijd heel fijn. Het zorgt ervoor dat je hoofd leeg wordt. We lopen vaak rond met te veel dingen in ons hoofd, waardoor we eigenlijk niet meer horen wat daar precies aan de hand is. Om dit structuur te geven en te ordenen is het belangrijk om het op te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je gedachtes uit je hoofd gaan, waardoor je ze inzichtelijk en concreter kunt maken. Je krijgt meer grip op jezelf en de druk op je schouders wordt een stukje lichter.
Dankbaar zijn voor de dingen die je hebt, maakt dat je het leven weer kleurrijker en positiever inziet. We zijn vaak zo gefocust op de negatieve dingen van het leven, dat wij ons beroerd voelen of zelfs opgejaagd. Af en toe klagen is helemaal niet erg. Maar als je binnen een uur over vier verschillende dingen geklaagd hebt, moet je jezelf afvragen of dit nou echt is wat je wilt. Kun je het oplossen of niet? Los het op of let it go. Al die extra stress is echt niet goed voor je gezondheid.

Lezen
Om te groeien moet je kennis vergaren. Een manier daarvoor is lezen. Kies een boek dat echt bij je past, dus met een onderwerp dat je echt interesseert. Hou je niet van boeken, zoek dan artikelen op het internet. Nee, niet op Facebook of Instagram, maar echte artikelen met inhoudt. Alhoewel voor mij niks boven een goed boek gaat. Niet iedereen kan een nerd zijn.

“Als je gezond oud wilt worden, zul je uit je luie stoel moeten komen.”

Sporten
Als iemand mij ooit verkoopt dat sporten slecht is voor je lichaam, dan ga ik nooit meer hardlopen. Wij zijn mensen, dus gemaakt om te bewegen. Onze voorouders deden het, onze voorvoorouders deden het en alle generaties hierna zullen het meer doen dan we ooit voor ogen zullen hebben. Als je gezond oud wilt worden, zul je uit je luie stoel moeten komen. Je hoeft echt niet fanatiek in de gym te zwoegen. Tien minuten goeie oefeningen doen of yoga is al effectief genoeg. Er zijn voldoende YouTube-filmpjes of Instapost die je kunnen inspireren. Ook al doe je de rest van de elementen niet, ga in ieder geval bewegen. En als je toch bezig bent, let dan ook meteen op je voeding.

Wat ik eerder in de blog al zei, het hoeft allemaal geen uren te duren. Doe van alles gewoon een klein beetje. Zet er je wekker voor. Jij verdient namelijk die me-time, dat ben je jezelf verschuldigd.

Zou je hier begeleiding in willen? In het traject Biby’s Feel Good zijn al deze elementen verwerkt, waarbij voeding het hoofddoel is. Het is een afvaltraject, maar heb je een ander doel, dan is dit altijd bespreekbaar. Vul het contactformulier in en omschrijf jouw vraag duidelijk en concreet. Ik zal je zo spoedig mogelijk antwoorden.

Doe jij dit al een tijd of klinkt het zo interessant dat je het gaat proberen? Lijkt dit je totaal nutteloos of heb je er andere ideeën over? Laat je reactie achter op de Instapost. Ik ben namelijk heel benieuwd naar jouw ideeën hierover.

Art by Growthmonkeys