How to survive the holidays! ​

De feestdagen komen eraan en we willen er allemaal op en top blijven uit zien. Daarnaast willen we zo min mogelijk aan komen, maar geen uitnodiging of etentje overslaan. Hoe pak je dit het beste aan om zo stabiel mogelijk de feestdagen door te komen. Waar moet je op letten en welke keuzes kan je het beste wel of niet maken. In deze blog geef ik je tips en tricks die je kan opvolgen tijdens de feestdagen.

​December heeft eigenlijk maar 5 feestdagen en toch presteren wij het om de hele maand onszelf vol te eten. Het start al met de te vroege pepernoten in de supermarkt. En de oliebollenkraam maakt ook telkens vroeger zijn intreden. Het is koud, dus we zoeken troosteten. En daarnaast zijn alle suikerbommen ook wel erg lekker. Denk je van december af te zijn, beginnen alle nieuwjaarsborrels. Het vraagt heel veel discipline niet overal een hapje en een drankje te nuttigen. Maar weet je, je hoeft niet alles te nemen.

 

Maar laat we beginnen bij het begin. Alle pepernoten en bijbehorende snoepgoed die veel te vroeg in de schappen liggen. En als je kinderen hebt is dit helemaal een uitdaging, want ze nemen vanuit school en crèche allerlei lekkers mee. En daarnaast wil je ze vast ook wat geven, wanneer zij hun schoen zetten. Natuurlijk hoef dit niet altijd pepernoten te zijn. Geef ze af en toe ook een mandarijn of een wortel. Amerigo is tenslotte een paard, die ook blij is met een suikerklontje of wortel. Spreek met jezelf af dat je maar 1 zak snoepgoed koop. En dat dit voor je kinderen zijn, gedurende de hele periode. Neem hier zelf 1 handje van en geniet hier dan ook van. Maar hou het hier ook bij. Zeg niet dat je helemaal niks mag. Want alles wat we niet mogen, willen we heel graag hebben. Ook is het zo dat je dan af en toe toch nog eentje in je mond doet, want eentje, dat is toch niet veel. Maar ook hierbij zijn we geneigd om nog een en nog een en nog een, in ons mond te doen en uit eindelijk heb je meer dan 2 handjes naar binnen gewerkt, of misschien wel veel meer. Door jezelf 1 handje te gunnen en bewust te genieten, krijg je een voldaan gevoel. Ook neem je er de tijd voor en blijft het hangen dat je al iets gehad hebt. Als je onbewust telkens een in je mond doet, geniet je er veel minder van en ben je geneigd hiermee door te gaan. Eet dit ook niet als vervanging van een maaltijd, want daar voldoet deze snoepgoed nooit aan. Je mist een hoop voedingsstoffen en je blijft honger krijgen. Terwijl wanneer je al wel goed gegeten hebt, heb je minder behoefte aan suikers en zo ben minder geneigd om te snoepen.

 

Waarschijnlijk krijg je van iemand ook een chocoladeletter. Is het niet van je werkgever, dan wel van je ouders of beste vriend. Je heb twee opties. Je kan het gelijk op eten en delen met de gene die bij je zijn. Of je neemt het mee, en eet elke dag een klein stukje. Krijg je meerdere letters, geef ze dan weg. Dit bespaard je geld en vele zijn wel blij dat je aan ze gedacht heb.

 

En dan heb je alle dinertjes. 1ste kerst bij jouw, 2de kerst bij schoonfamilie of vrienden. En ook hier hoef je zeker niet alles te laten staan. Maak keuzes. Wat wil je echt niet missen. Kies 2 van de 5 dikmakers. Even alle 5 dikmakers op een rij.

  • Voorgerecht of brood met kruidenboter
  • Koolhydraten bij het hoofdgerecht, zoals friet of aardappelen met mayo, rijst of pasta
  • Nagerecht
  • Hapjes tussendoor
  • Alcohol

 

Maak een keuze uit twee of drie van deze dingen. En probeer je er zo veel mogelijk aan te houden. Maar geniet er ook echt van. Kan je het toch niet laten om wat extra’s te nemen, probeer deze week dan wat vaker te gaan sporten of wandelen. Wanneer je na deze drukke decembermaand stabiel in je gewicht ben, heb je het goed gedaan.

 

Zo is alcohol ook een dingetje. Overal borrels of vrienden die het jaar nog even willen evalueren. Je wekgever wil ook nog even borrelen en waarschijnlijk zit er in je kerstpakket ook nog een lekkere fles wijn. Overal nee op zeggen is vaak geen optie en dat hoeft ook helemaal niet. Maar overal ja op zeggen is ook overbodig. Een goede methode is om na elk glaasje een spa blauw of rood te nemen. Ga je tafelen, zet dan een groot karaf water op tafel en zorg ervoor dat je glas water niet leeg is. Schenk dus telkens bij.  Natuurlijk is er ook zoiets als sociale druk. Iedereen die maar aan dringt om even mee te doen. Doe de eerste glas ook gewoon mee. Hierna let niemand meer op je. Wat je niet benoemd, wordt ook niet opgemerkt.

 

 

En dan heb je natuurlijk oudjaarsavond en alle nieuwjaarborrels met heerlijke oliebollen, borrelhapjes en wijn. Neem aub een oliebol, bitterbal en een glaasje wijn. Geniet van deze laatste avond van het jaar en sluit hem naar behoren af. Maar spreek ook  met jezelf af deze maand even wat extra aan beweging te doen, of dat nou in de sportschool is of heerlijk buiten in een park. Thuis met je kinderen dansen op muziek of extra hard kerstshoppen. Doe iets aan beweging. Je hoeft echt niet alles te ontzeggen. Maar je hoeft echt ook niet alles op te eten of te drinken. Probeer een juiste balans te vinden waar je geniet en de jaar fijn afsluit met de mensen om wie je echt geef. Heel veel succes de aankomende maand en probeer vooral te genieten.

 

Heb jij mijn decemberaanbieding al gezien? Ben je blij met mij geweest en heb je veel aan mijn begeleiding gehad, deel deze aanbieding dan onder je vrienden. Ik zal hier super blij mee zijn.

 

Hele fijne feestdagen!