Doelen
Doelen stellen is belangrijk om concreet te maken waar je naartoe wilt. Het stellen van doelen zorgen ervoor dat dromen werkelijkheid worden, anders blijven dit maar vage dromen. Zoals Tony Robbins zegt: “Het stellen van doelen is de eerste stap om het onzichtbare in het zichtbare te veranderen.” Zo simpel is het. Schrijf ze op, maak ze concreet en voer ze uit.
We dagdromen, we hebben plannen over wie we willen zijn, hoe we eruit willen zien of waar we naartoe willen gaan
We willen allemaal ergens naartoe in het leven. We dagdromen, we hebben plannen over wie we willen zijn, hoe we eruit willen zien of waar we naartoe willen gaan. Het leven gaat in een flow en je denk niet alles onder controle te hebben. Maar je bent te allen tijde verantwoordelijk voor wat jij doet, hoe jij jouw leven aanstuurt of hoe je ergens op reageert. Jij hebt de regie over jouw leven. Zo ook over de doelen die je stelt en of je ze behaalt of niet. Doelen stellen kunnen jou de juiste richting op helpen en voor 90% bepaal ook jij hoe de uitkomst zal zijn. Dat komt mede door hoeveel verantwoordelijkheid je neemt over de uitkomt en hoeveel tijd je besteedt aan het werken aan je doelen. Geef jij omstandigheden de schuld voor het slecht uitpakken van je plan of leer je van de missers die gemaakt zijn tijdens de uitvoering? Dit klinkt misschien lelijk, maar jij ben verantwoordelijk voor hoe je daarmee omgaat. Jij kan je eigen leven beïnvloeden en richting geven. Doelen stellen en deze daadwerkelijk ook uitvoeren is het belangrijkste om het heft over jouw leven in weer in eigen handen te nemen.
Focus zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt van je doel en geeft je doorzettingsvermogen.
Formuleer je doelen zo concreet, helder en duidelijk mogelijk en schrijf dit op. Hierdoor weet jij wat je wilt bereiken en werk je er actief aan om dat ook te doen. Concreet maken van een doel zorgt ervoor dat dit inzichtelijk wordt en welke stappen er nodig zijn om dichterbij dit doel te komen. Dit zo duidelijk en helder mogelijk formuleren zal ervoor zorgen dat jij weet waar jij je aan dient te houden, wil je deze doelen ook daadwerkelijk behalen. Het zorgt ervoor dat jouw focus op die stappen gericht is en niet op wat je verder van je doel zal afbrengen. Stel, je doel is afvallen. Vage doelen kunnen ervoor zorgen dat je niet weet hoe je ze moet behalen. Je kunt bijvoorbeeld niet elke dag hamburgers eten en alleen verlangen dat je afvalt. Je weet dat jij je focus niet hierop moet richten, maar op gezonde gewoontes waarbij je zult afvallen zoals gezond eten of sporten. Je maakt een concreet plan voor hoe je dit wilt aanpakken en je voert dit uit. Bijvoorbeeld 10 kilo afvallen. Dit betekent dat je niet meer vaak buiten de deur moet eten, zelf moet gaan koken en ook dat je vaker moet bewegen en dus wellicht met de fiets naar je werk moet gaan. Dit concreet maken met de bijbehorende focus zorgt er voor dat je makkelijk nee zegt tegen de dingen die het behalen van jouw doel in de weg zitten, zoals elke week uit eten met vrienden of met de auto naar het werk gaan. Focus zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt van je doel en geeft je doorzettingsvermogen.
Wanneer je jezelf beloont, zal je dit gedrag vaker herhalen. Geef je jezelf straf, dan leer je daar vaak niks van
Je langere termijndoelen in subdoelen opsplitsen kan ervoor zorgen dat je langer gemotiveerd blijft om aan jouw doelen te werken. Bij langere termijndoelen kan het vooruitzicht zo ver weg lijken dat we kunnen afdwalen. Wanneer het behalen van het eindpunt lang duurt, raken we gedemotiveerd en worden we weer lui. Ook zorgt het ervoor dat we ons rot voelen als we deze doelen niet bereikt hebben. Vaak is dit ook een reden dat we niet doorzetten en slecht over onszelf denken. Het opsplitsen van je langere termijndoelen zorgt er voor dat ons beloningsysteem vaker geprikkeld wordt en geeft ons doorzettingsvermogen, waardoor we actief worden. Het voelt alsof we goed bezig zijn en daar houden wij met zijn allen van. We zijn namelijk heel erg beloningsgericht en voelen ons geprikkeld om door te zetten wanneer deze doelen behaald zijn of die richting op gaan. Dat zie je al bij kinderen. Wanneer je ze beloont, zullen zij dat gedrag vaker herhalen. Geef je ze straf, dan leren zij daar vaak niks van. Zo kun je ook met jezelf om gaan. Bijvoorbeeld een langere termijn doelstelling is 20 kilo afvallen. Subdoelen zijn dan: ik ga elke week 3 keer naar de sportschool. Ik eet elke dag 3 volwaardige maaltijden. Ik mag 1 keer per maand uit eten om zo mijn gezonde levensstijl langer vol te houden. Wachten tot je je langere termijndoel gehaald hebt kan heel lang duren. Terwijl elke week deze subdoelen halen je een heel fijn gevoel zal geven, waardoor je nog meer gemotiveerd raakt om je langere termijndoel te halen.
Verander niet het doel, verander het plan.
Zorg ervoor dat je subdoelen zo concreet mogelijk beschreven zijn, waardoor het behalen ervan op stapjes lijkt. Zij zorgen er ook voor dat je weet wat je precies moet doen of moet laten om je langere termijndoel te behalen. Dit op deze manier beschrijven maak je het mogelijk om goed te bekijken of je subdoelen haalbaar zijn en of je tussentijds moet bijsturen. Er leidt namelijk niet slechts één weg daarnaartoe, maar wel een weg die voor jou werkt. En door verschillende dingen uit te proberen, leer je jouw weg kennen. Verander niet het doel, verander het plan. Bijvoorbeeld een langere termijn doelstelling is 20 kilo afvallen. Subdoelen zijn dan: ik ga elke week 3 keer naar de sportschool. Ik eet elke dag 3 volwaardige maaltijden. Ik mag 1 keer per maand uit eten om zo mijn gezonde levensstijl langer vol te houden. Lukt het je toch niet om 3 keer per week te gaan sporten, dan zul je je beroerd voelen. Dit kun je bijstellen naar 2 keer per week, waardoor je weer trots wordt op jezelf dat het je gelukt is. Je krijgt hier meer energie en motivatie van, waardoor je dit kunt upgraden naar 3 keer per week. Terwijl je er andersom juist een slecht gevoel bij krijgt. Als je doelstelling is 3 keer per week gaan sporten en het lukt je niet, zul je je blindstaren op die ene dag dat het je niet gelukt is om naar de sportschool te gaan. Terwijl je toch 2 keer geweest bent. Je voelt je slecht en zal vervolgens helemaal niet meer naar de sportschool gaan.
Grote doelen kan je ook niet meteen behalen, hier gaat tijd in zitten. Gun jezelf die tijd.
Subdoelen zorgen er ook voor dat je tussentijdse metingen kunt houden. Hoever ben je nu eigenlijk met je doel, wat kan beter en wat gaat goed? Zulke tussentijdse evaluaties zorgen ervoor dat je tijdens het proces scherp blijft en je jezelf van tijd tot tijd herpakt om weer actief aan je doelen te werken. Ook leer je jezelf hierdoor heel goed kennen en geeft het je de kans om jezelf te verbeteren. Dingen kunnen fout gaan, dit vallen hoort er bij, daar leer je uiteindelijk van. Neem die val aan als een leerproces om jezelf te verbeteren. Verdiep je vooral ook in waarom het mis gegaan is, zodat je weet wat je de volgende keer beter kunt doen. En je mag hier best kritisch naar kijken. Met eerlijke communicatie tegenover jezelf kom je nog het verst. Bijvoorbeeld: je wilt afvallen, maar in de eerste week merk je al dat je in de avond nog afhaalmenu’s bestelt. Waarom doe je dit dan? Het kan zijn dat je na een lange werkdag veel te moe bent om boodschappen te doen en te koken. Jouw oplossing kan zijn dat je dan voor de hele week boodschappen doet en prep-maaltijden maakt. Moe van het werken word je toch wel, daar kun je niks aan veranderen. Maar de voorbereiding vooraf kun je wel bijstellen. Met deze voorbereidingen om je eten al klaar te hebben staan, heb je geen excuus meer om afhaalmaaltijden te bestellen. En zo kun je dat met al jouw valkuilen doen. Bekijk wat de reden is dat het mis ging en zoek daar een passende en haalbare oplossing voor, waardoor je voorbereid ben op hoe te handelen wanneer zo’n voorval zich weer voordoet. Wanneer je voorbereid bent zul je minder snel in zo een valkuil vallen.
Waarom we hier zijn, wat doen we hier op aarde en wat is mijn doel?
Doelen stellen zorgt er ook voor dat je het beste uit jezelf haalt en van de bank afkomt. Het zorgt voor ontwikkeling en uiteindelijk ook voor een gelukzalig moment. We zijn blij als we iets in het leven bereikt hebben, we voelen ons nuttig en merken kenbaar een groei. En soms, heel soms ontdek je hierdoor jouw zin van het leven. Vaak gestelde vragen zijn waarom we hier zijn, wat doen we hier op aarde en wat is mijn doel? Regelmatig doelen opstellen laten zien wie je eigenlijk ben, wat je graag met je leven wilt en welke richting je op wilt. Op een gegeven moment heb je je levensdoel bereikt. Wat zijn jouw doelen op dit moment?
Art by Growthmonkeys