Do you need a vacation from your vacation?

We komen altijd vermoeider terug van vakantie dan wanneer we eraan begonnen zijn. Stapels was dat thuis op ons wacht en het huishouden dat nog gedaan moet worden. Op werk is ook van alles blijven liggen en je moet een inhaalslag maken om jezelf bij te benen. Ongelezen mail dat op je wacht en niet te vergeten alle geweldige foto’s die je nog moet bewerken om op social media te plaatsen. Je kan niet wachten om weer je naar de gym te gaan, want elke dag uitgebreid uit eten en heerlijke cocktails zijn ook op je heupen gaan zitten. Maar chill, je bent niet te enige!

Het hele jaar door verlangen we naar vakantie, sparen we ons suf en plannen we onze vakantie maanden van te voren zorgvuldig in. Dit als beloning omdat we het hele jaar door hard gewerkt hebben en wat ontspanning verdienen, want waar werken we tenslotte voor? Maar vaak levert vakantie ons toch meer stress op dan dat het voor ontspanning zorgt: geld sparen, bestemming uitzoeken, vakantie dagen indienen bij je werkgever (want we willen natuurlijk allemaal tegelijk op vakantie), uitzoeken wat je op de bestemming kan doen, hoe je er heen gaat, hoe je terug komt, wie let er op je huisdier, wie verzorgt je plantjes en zo zijn er nog veel meer dingen op te noemen. En dan ben je er eindelijk en mag je het los laten. Ontspan, je hebt vakantie!

 

Je komt goudbruin gekleurd, nog met de Bahama’s muziek in je oren, je vlinderblouse en met wat magneetjes in je tas, aan op Schiphol. Gelukkig ben je slim genoeg geweest geen teenslippers aan te doen, want hier in Nederland sneeuwt het waarschijnlijk weer. Natuurlijk overdrijf ik, maar als je de zon treft, heb je geluk.

 

Mañana mañana…Morgen komt alles goed!

 

Eenmaal thuis weet je dat het echte leven weer begint. Natuurlijk heb je niks in huis, dus je bestelt een pizza, vergeet vooral het toetje niet. Je koffers heb je nog niet aangeraakt, dat komt morgen wel, het enige wat je eruit haalt is je toilettasje en verder laat je hem open liggen. Je hebt natuurlijk nog wel even de cadeautjes voor jezelf eruit gehaald en wanneer je weg loopt en je omdraait om naar je koffer te kijken, zie je dat die ontploft is. Sporten? Dat komt wel weer als je eindelijk je hele huis hebt opgeruimd, wat waarschijnlijk nog best lang kan duren… Mañana  mañana… Wat zijn we toch goed in uitstelgedrag.

 

Je kan nog hooguit 2 dagen uitrusten en dan verwacht je werkgever je al op tijd op de werkvloer. Gelukkig snappen zij ook wel dat je nog even in moet komen, maar natuurlijk wil jij gewoon presteren zoals je normaal doet. Althans, het ene moment denk je er zo over, maar het andere moment ben je kapot en denk je aan de berg was die nog op je staat te wachten, boodschappen die je nog moet halen en die ontplofte kamer. En vergeet niet, we willen ook nog sporten en gezond eten.

 

“Back on track, from a vacation! We hebben hier allemaal last van. En we doen er weken over om weer in het normale ritme te komen. Kan dit eenvoudiger…? Jaaaa, als we niet zo streng zijn voor onszelf, zeker wel!”

 

No rush, Pak je rust.

 

Om sneller terug in je ritme te komen is het belangrijk om jezelf de ruimte te geven om bij te komen. Er staan namelijk een hoop verplichtingen op je te wachten. Gun je zelf 2 dagen om niks te doen, netflix en chill, lekker rustig aan in je huis dwalen, een wandeling in een park, wat yoga en meditatieoefeningen. En geniet daar ook van. Denk vooral niet aan de dingen die op je staan te wachten. Kan je tussendoor een wasje draaien, doe dat dan ook gewoon. Maar no rush, pak je rust. Doe het vooral de eerste week lekker rustig aan. Zo geniet je nog het beste van de herinneringen die je op de Bahama’s gemaakt hebt.

 

Maar maak daarna wel een plan van aanpak. Schrijf op wat je gedaan wilt hebben; wasjes draaien, mailtjes lezen, huis schoonmaken, boodschappen halen en op zijn minst 1 keer even een rondje hardlopen. Vink af wanneer je een taak volbracht hebt, hiermee stimuleer je je beloningsysteem en motiveert het om door te gaan. We zijn dol op vinkjes en afgeronde opdrachten.

 

Maandag is de backontrack-dag!

 

Het beste is om te beginnen met je huis schoon te maken en je wasjes te draaien. Een schoon huis zorgt voor een leeg hoofd en minder chaos. Zet een lekker muziekje op zodat je tussendoor kan genieten van die heerlijke kerel met het geoliede lichaam van het strand. Dans erbij, enjoy, want dit is jou workout.

Drink tussendoor voldoende water, dan voel je je een stuk gezonder en energieker. Lekker met veel ijs en een schijfje citroen. Het voelt bijna alsof je weer op de Bahama’s bent. Nog beter zou zijn wanneer je je dag begint met een gezond ontbijt. Zie mijn gerecht in deze editie, blz…)

(Kleine tip: Wanneer je dit op een zondag doet, begin je maandag aan een frisse week. Dit maakt het makkelijker om jouw gezonde levensstijl weer op te pakken, waar je weer gezond eet en regelmatig sport. Maandag is de backontrack-dag!)

 

Hou in de avond een beauty spa at home: was je haar, scheer jezelf, doe een maskertje op en verzorg je handen en voeten. Persoonlijk zou ik nog wel een afhaalmaaltijd halen, maar dat alleen omdat ik zeker weet dat ik de hele week weer gezond zal eten. Zie het als een laatste avond maal. Maar als jij nog de energie hebt om nog in de keuken te staan, laat je dan vooral niet door mij tegen houden. Maar geniet vooral van je avond, want er staat wat op je te wachten: het leven!

 

 

 

Deze back-on-track na je vakantie stappenplan kan ervoor zorgen dat je snel weer in je normale ritme komt:

 

  • Ga niet op de weegschaal staan. Hierdoor zal je je gedeprimeerd voelen. Ga eerst een weekje weer cleansen en maak daarna de balans op.
  • Drink elke dag 2 liter water. Door al dat plassen krijg je het idee dat al de alcohol uit je lichaam gaat. Maar daarnaast is het natuurlijk ook gezond, reinigt het je lichaam en voer je al je afvalstoffen af.
  • Start elke dag met een gezond ontbijt. Zie mijn ontbijtkeuze op bladzijde …) Een goede start van je dag bepaalt hoe je de dag door komt.
  • Probeer de hele week zo gezond mogelijk te eten. Als dit je elke dag lukt dan vind ik dat heel erg knap. Waarschijnlijk ben je nog moe en heb je niet altijd veel zin. Wees niet te hard voor jezelf. Salades zijn hier wel de meest handige uitkomst, deze zijn makkelijk en snel klaar te maken.
  • Pak je agenda erbij en plan op zijn minst 1 à 2 sportdagen in. Of dat nou een rondje in het park is of zwoegen in de sportschool. Waar jij je lekker bij voelt.
  • Probeer deze eerste week ook zo min mogelijk met vrienden af te spreken. Deze week is rust heel erg belangrijk. Ik wil natuurlijk niet je sociale leven ontnemen, maar waarschijnlijk ben je dan de volgende ochtend moe, pak je een snel ontbijt, of helemaal niets en ben je weer terug bij af. App gewoon lekker met ze, want je vakantie verhalen moet je toch met ze delen. En zo wordt vakantiefoto’s sturen ook een stukje leuker.
  • Mediteer in de avond. Hou je niet van meditatie, lees dan een goed boek of luister naar muziek. Zo hou je het ontspannen gevoel van jouw vakantie nog langer vast en ga je niet mee met dat opgejaagde gevoel wat onze maatschappij wel eens van ons vraagt.
  • Slaap op tijd, pak je 8 uurtjes. Rust wordt zo onderschat. Wanneer je goed uitgerust bent, eet je ook beter en heb je meer energie om te sporten. Zo is de cirkel rond.

 

Tegen het einde van de week voel je je veel beter, minder opgejaagd en heb je je energiepijl weer op niveau. Na deze week is het een stuk makkelijker om de draad weer op te pakken. Je hebt een schoon huis, schone kleren, geordend hoofd en geen stress. Want dat is wat we willen toch!